NKBM dokapitalizovala Kredi banku

Bez autora
Aug 04 2011

NKB Maribor dokapitalizovala Kredi banku Slovenačka Nova kreditna banka "Maribor" (NKBM) je dokapitalizovala kragujevačku Kredi banku sa pet miliona evra. Reč je o dokapitalizaciji zatvorenog tipa, a nominalna vrednost jedne akcije je 5.370 dinara. Kredi banka u prvom kvartalu ove godine poslovala je pozitivno sa dobitkom od tri miliona dinara, a na kraju marta sa aktivom od 11 milijardi dinara zauzimala je 0,45 odsto srpskog tržišta. Slovenčka banka je u Kredi banku iz Kragujevca do sada uložila 25 miliona evra i postala većinski vlasnik sa 76,6 procenata. Prvu dokapitalizaciji NKBM je uradila u martu 2010. godine kada je za 55,1 odsto udela u vlasništvu uplatila 10 miliona evra. Tada su predstavnici NKMB najavili da će kapitalna baza kragujevačke banke biti ojačana za dodatnih 30 miliona evra u narednih pet godina. Očekuje se da će Kredi banka u 2012. godini početi da posluje profitabilno. Slovenačka NKBM je u prvoj polovini ove godine pozitivno poslovala i imala je dohodak pre oporezivanja od sedam miliona evra, što je polovina godišnje planiranog dohotka.

NKBM dokapitalizovala Kredi bankuNKB Maribor dokapitalizovala Kredi banku Slovenačka Nova kreditna banka "Maribor" (NKBM) je dokapitalizovala kragujevačku Kredi banku sa pet miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o dokapitalizaciji zatvorenog tipa, a nominalna vrednost jedne akcije je 5.370 dinara.

Dodaje se da je Kredi banka u prvom kvartalu ove godine poslovala pozitivno sa dobitkom od tri miliona dinara, a da je na kraju marta sa aktivom od 11 milijardi dinara zauzimala 0,45 odsto srpskog tržišta.

Slovenčka banka je, kako se ističe, u Kredi banku iz Kragujevca do sada uložila 25 miliona evra i postala većinski vlasnik sa 76,6 procenata.

Prvu dokapitalizaciji NKBM je uradila u martu 2010. godine kada je za 55,1 odsto udela u vlasništvu uplatila 10 miliona evra. Tada su predstavnici NKMB najavili da će kapitalna baza kragujevačke banke biti ojačana za dodatnih 30 miliona evra u narednih pet godina.

Kako se navodi u saopstenju, očekuje se da će Kredi banka u 2012. godini početi da posluje profitabilno.

Slovenačka NKBM ističe da je u prvoj polovini ove godine pozitivno poslovala i da je imala dohodak pre oporezivanja od sedam miliona evra, što je polovina godišnje planiranog dohotka.

Neto profit je bio 5,6 miliona evra, a ukupna aktiva banke na kraju juna iznosila je 4,8 milijarde evra, što je pad od 40,3 miliona ili 0,8 odsto aktive na iznosu kraja 2010. godine, navodi se u saopštenju.

Slovenčka NKBM je još navela da je na stres testu Evropskog regulatornog organa za bankarstvo (EBA) rangirana u sredini od svih banaka koje posluju u EU, a da je jedna od boljih banaka koje posluju u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik